Get Adobe Flash player

"Az az ember, aki keresi önmagát, magára is fog találni, vagy legalábbis közelebb kerül önmagához. És azokat az embereket is megtalálja, akik neki ezen az úton segíteni tudnak."

Maxie Wande

e91. Megfogalmaztad, hogy elakadtál életed bizonyos területén, realizáltad, hogy nem megy egyedül a feldolgozása és ennek megoldására támogatót keresel.

2. Szakembert keresel, ismeretségi köröd vagy fórumozók referenciáit felhasználva, vagy az interneten, újságokban kutakodva ismeretlenül, többek között a megérzéseidre hagyatkozva választasz.

3. Közel 900 coach közül választhatsz ma Magyarországon. Fontos szempont lehet, hogy alapértékeidnek, beállítottságodnak megfelelően igyekezz szakembert választani. Erre nagy segítséget nyújthat a coach fotója, bemutatkozása, korábbi tanulmányai, tapasztalatai, kiadványai, referenciái, médiában történő megnyilvánulásai, coaching fórumokon való részvétele vagy szakmai anyagai, írásai.

4. Itt jöhetek én a képbe, hogy interneten fellelhető anyagaim alapján bizalmat szavazol nekem és időpontot egyeztetünk. (Megtalálsz többek között: www.venuszok.hu, www.facebook.com/venuszok.hu, www.femina.hu/szakertok, www.coachok.hu, www.szabadvilag.hu)

5. Az első találkozásnál beszélgetünk a jelen helyzetedről, érzéseidről, vágyaidról, esetleges fenntartásaidról, félelmeidről és meghatározod a célt, amiért igazán szeretnél dolgozni. Ehhez közösen részcélokat keresünk, amelyek hozzásegíthetnek igazi céljaidhoz. Ezek sokszor látszólag fixált célok, mivel tapasztalataim szerint a sok rácsodálkozás, fejlődési folyamat eredménye az, hogy újabb részcélok segítenek majd közelebb a vágyott állapothoz.

6. Az első találkozás végére vagy legkésőbb a 2. alkalommal megtaláljuk együtt a célt, amiért tudsz/akarsz dolgozni, amit el tudsz képzelni, motivál, lelkesít, reálisnak érzel és megvalósíthatónak. Ennek fényében úgymond szerződést kötünk, hogy pontosan megfogalmazva miért is dolgozunk majd együtt.

7. Amikor mindketten tisztán látjuk, hogy milyen eltérések vannak a vágyott állapot és jelened között, akkor kezdődhet a közös munka.

8. Minden egyes coaching ülésen (céloktól, személyektől, helyzetektől függően heti vagy inkább 2-3 hetente) lépésről-lépésre haladunk. A feltáró beszélgetésen túl a coaching eszköztára kimeríthetetlen. (Én például nagy szeretettel alkalmazom a kis műanyag bábuimmal a célfelállítás módszerét, szerepjátékokat, rajzolást, naplóírást, különböző tarot és symbolon kártyákat, tréning kockákat, az autogén tréning, agykontroll vagy a tudati technológia módszereit. Ha kell, szupervízió során más módszerekkel kiegészítjük a változás útját (pl. MET terápia, talpreflexológia, kineziológia, autogén tréning, NLP, gyógymasszőr, mentálhigiénés vagy életmód tréner bevonása, sminkes, stylist, feng-shui, élettér-lakberendező együttműködése stb.)

9. Minél mélyebbre megyünk a célhoz vezető úton, annál több részlet rajzolódik ki, tisztul a kép, egyre több konkrétum kerül a felszínre. Egyre pontosabban látjuk, hogy van-e mögöttes cél, reálisan felmérjük az akadályokat, de látjuk a lehetőségeket, és számba vesszük a támogatókat, erőforrásokat is.

10. Az elmélet kevés, mindig kell egy reális cselekvési terv. Rendszeresen figyelmeztetlek, hogy csak olyan feladatra köteleződj el, amit végig is tudsz vinni, kihívás legyen, de reálisnak is érezd. Nem cél az, hogy bőszen bólogatva végig ücsörögd a coaching ülést, majd a kapun kilépve mindent magad mögött hagyj. Ez azért fontos, mert ha nem lesz sikerélményed a folyamat során, akkor elfogy a hajtóerőd és megtorpansz, vagy feladod az egész változási törekvésedet.

11. A következő coaching ülésen visszatekintünk együtt, hogy a megelőző időszakban mit sikerült elérned, nyomatékosítjuk a vélt és valós változások közötti különbségeket, megünnepeljük részeredményeidet, újabb feladatokkal mélyítjük el benned a folyamatot.

12. Néhány találkozás után egy kívül-belül megújult, energikus, célokkal teli, stabil énképpel, reális önértékeléssel bíró személy kellően érett lesz ahhoz, hogy megerősödve kimondhassa, hogy végigért a folyamaton, a szerződött célt elérte vagy akár túl is haladt rajta.

13. Ha már egészen biztos vagy benne, hogy több van benned, mint gondolnád, sőt sikeresen és tartósan a felszínre is hoztuk, akkor ezek az energiák hosszú időre muníciót adhatnak az életed következő kihívásaihoz.

14. A sikerek ünneplése a folyamat alatt és a végén is nagyon fontos. Ahhoz, hogy a siker tartós maradjon, nem lehet hátradőlni. A megerősödött személyiséged remélhetőleg elég bölcs lesz ahhoz, hogy megfelelően kezelje emberi kapcsolatait, saját érdekeit figyelembe véve reagálja le élethelyzeteit, és legyen szeme arra, hogy a boldogágra törekvése érdekében tegyen-vegyen-legyen az előtte álló időszakban.

15. Nem ígérem, hogy a folyamat befejeztével nem jönnek majd újabb elakadások az életén bármely területén, de abban bízom, hogy addigra már bizonyosságot szerzel a coaching eredményességéről és bármikor újra használod, ha időszakosan szükséged lesz rá fejlődésed érdekében!

szeretettel:

Hegedüs Erika
életvezetési tréner, coach
www.venuszok.hu

Kövess a facebook-on: